Kandalló

Tüzelőberendezés: lehet nyitott vagy  zárt tűzterű. Lehet jó minőségű öntvény, vagy lemez  kandallóbetét,   KIVÁLÓ minőségű /német/ BRULA, SPARTHERM vagy KRATKI. Továbbá  építhető a tűztér samott téglából. A kandalló tűztérben az égéskor keletkező füstgáz elvezetése kéményen keresztül történik. A tűztérbe (külső légbevezetés), vagy a helyiségbe levegőbevezetés szükséges!   A megfelelő technológia alkalmazásával, lehetőség van a kandalló által termelt hő tárolására is!

LEHETŐSÉG SZERINT A HELYISÉG LÉGELLÁTÁSÁTÓL FÜGGETLEN KÜLSŐ-LEVEGŐ  BEVEZETÉSSEL OLDJUK MEG. 

A kandalló gyors felfűtést biztosít. Ma már az is  biztosítható, hogy ne csak addig tartson a meleg, amíg ég a tűz, hanem a modern technológia alkalmazásával, megfelelő hőtároló kapacitás érhető el!   BRULA cég füstjárati elem modul rendszerelemeiből. A samott kiváló tulajdonságával, tömegének köszönhetően hosszabb hőleadást és magasabb hatásfokot eredményez.  A hagyományos kerámia kályhacsempék vagy hőtároló Brula falépítő lapokból épülő burkolat és a belső részek közt zárt a légtér. /KANDALLÓ TŰZTÉR-től függ! /

A MINDENKI ÁLTAL JÓL ISMERT LÉGFŰTÉSES KANDALLÓK ÉS CSERÉPKÁLYHÁK KEDVEZŐ TULAJDONSÁGAIT ÖTVÖZŐ ÉPÍTÉSI MÓDSZER. NYUGAT-EURÓPAI ORSZÁGOKBAN MÁR RÉGÓTA BEVÁLT, OPTIMÁLIS FŰTÉSI MEGOLDÁS.

A környezet fűtése nem a forró levegő áramoltatásával, hanem a hőtároló anyagokból készülő burkolattal valósul meg. A kandallóknál jellemzően gyorsan felszabaduló hőenergia az építményben akkumulálódik, és lágyan sugárzó, egyenletes melegként jelenik meg. A hagyományos samott vagy Brula hőtároló lapokból épülő burkolat festhető, vakolható, egyéb módon dekorálható. Kályhacsempékkel és egyedi kerámia elemekkel kiválóan ötvözhető, illetve a Duo-Therm fűtőszál beépítésével elektromosan is fűthető. Cserépkályha kellemes sugárzó hőjét adja vissza!

A SZERKEZETEN BELÜL TOVÁBBI AKKUMULÁCIÓS ANYAGOK VAGY FÜSTJÁRATKÉNT ALKALMAZOTT HŐHASZNOSÍTÓK HELYEZHETŐEK EL, AMELYEK NÖVELIK A HŐTÁROLÓ TÖMEGET, ÉS JAVÍTJÁK A HATÁSFOKOT. AZ ÍGY ÉPÜLT KANDALLÓK A TŰZ KIALVÁSA UTÁN MÉG HOSSZÚ ÓRÁKON ÁT MELEGÍTIK A KÖRNYEZETET.

Ezek a rendszerek jó tulajdonságaiknak köszönhetően kiválóan alkalmasak a ma épülő házak komfortos fűtésére. Kevés időráfordítást igényelnek, szakaszos üzemeltetéssel is jól funkcionálnak. A látszatra kandallónak tűnő építmények a kályhák előnyeivel bírnak.

Az alábbi képsor különböző fűtési módozatok működésbeli különbségeit szemlélteti.

Az első ábrán egy hagyományos légfűtéses kandalló felépítése látható. A tűztér által felhevített levegő a burkolat tetején található szellőzőkön keresztül áramlik a lakótérbe.

A második kép esetén az elv ugyanaz, a tűztérbetét viszont vízteres hőcserélővel ellátott, ami a központi fűtés rendszerbe van integrálva. A teljesítmény egy része továbbra is hagyományos légfűtés formájában jelentkezik.

A harmadik ábra már érdekesebb, itt a betét tetején egy hőtároló rendszer van elhelyezve, ami a füstgáz energiáját úgy hasznosítja, hogy a felvett hőt elnyújtva adja át a külső köpenynek, ami minden esetben hőtároló képességű anyagból készül. Jól látható, hogy a burkolat teljesen zárt, így nem közvetlenül a levegőt melegítjük, hanem az egész kályhatestet. Működést és tömeget tekintve ez egy könnyebb kályhának felel meg.

Az utolsó képnél a különbség csak annyi, hogy a füstjárat a tűztér mellet van elhelyezve, amit a megszokottól eltérően szintén zárt légrés vesz körül. Ezzel a módszerrel nagyobb méretű és teljesítményű kályhák építhetőek kiváló hőtároló tulajdonsággal.


      NAGY TELJESÍTMÉNYŰ HŐTÁROLÁS LÉGRÉSES KÁLYHA

BRULA  NAGYTELJESÍTMÉNYŰ HŐTÁROLÓ KANDALLÓ ÉPÍTŐLAPOK 

Az itt látható képek  az ausztriai Sommerhuber kályhacsempegyárban készültek a                                            kályhacsempegyár engedélyével.  

                                                                                   

                                                KÖSZÖNÖM, HOGY ELOLVASTA!  

                                           HA KÉRDÉSE VAN SZÍVESEN SEGÍTEK!                                                      ANNUS ZOLTÁN kályhásmester. Zalaszentmihály, Kossuth L. 4. 8936.              tel: +36 30 277 11 54.                           e-mail: annuszoli@gmail.com                             www.hibridkalyha.hu                                                                                  www.kalyhaszoli.hu