Cserépkályha

           Minőségi kályhacsempék ! Nagyon széles szín, és minta választékban. Magyar gyártóktól.                                                                                                                                                     

kályhacsempe megtekintéséhez kattints ide

A CSERÉPKÁLYHA KÁLYHACSEMPE KÖPENYFALON BELÜL ÉPÍTETT TŰZTÉRREL /A TŰZTÉR MINDEN ESETBEN SAMOTT-BÓL KÉSZÜL/, FÜSTJÁRATTAL RENDELKEZŐ TÜZELŐ BERENDEZÉS. A TŰZTÉR ZÁRÁSA UTÁN, A FÜSTJÁRAT KIALAKÍTÁSA ÉS A HAMUTÉR KISMÉRETŰ TÉGLÁBÓL ÉPÜL /KIZÁRÓLAG KÉMÉNY ÉPÍTÉSÉRE ALKALMAS, NAGYSZILÁRDSÁGÚ/. A KÁLYHACSEMPE BÉLÉSE TETŐCSERÉP, ILLETVE SAMOTT. /A TETŐCSERÉP LEHET ÚJ, DE A BONTOTT CSERÉP IS TELJESEN MEGFELEL/, A SIFFRA/CSERÉP ÉK/ AGYAGHABARCSBA KERÜL BEÁGYZÁSRA /MINDEN ESETBEN LEGALÁBB TÉGLA MINŐSÉGŰ AGYAGOT HASZNÁLOK/.  NAGY TÖMEG EGY NORMÁL MÉRTŰ CSERÉPKÁLYHA /4*2,5*7-ES / 7-800 -kg. A BELSŐ KIALAKÍTÁS LEHET KÖNNYŰ, KÖZÉPNEHÉZ ÉS NEHÉZ KIVITELŰ. AZ ÉPÍTÉS ELŐTT TISZTÁBA KELL LENNI , MILYEN TÜZELŐANYAG FOG HOSSZÚTÁVON RENDELKEZÉSRE ÁLLNI. ÚJ ÉPÍTÉSŰ HÁZNÁL MINDENKÉPP, RÉGI LAKÁS ESETÉN JAVASOLT,  A KÜLSŐ LEVEGŐ BEVEZETÉSE. MINIMUM 150-mm ÁTMÉRŐJŰ, LEHETŐLEG MAXIMUM 3-4 -m HOSSZÚ, MINIMÁLIS TÖRÉSSEL! FELMERÜL A KÉRDÉS MIÉRT? 1 kg TÜZELŐ ELÉGETÉSÉHEZ kb 4- 4,5 köbméter LEVEGŐ SZÜKSÉGES. NORMÁL MÉRETŰ CSERÉPKÁLYHA FELFŰTÉSÉHEZ /FELTÉTELEZVE A HIDEG IDŐJÁRÁST/ kb 8-10 kg TÜZELŐ ELÉGETÉSE SZÜKSÉGES. LÁTHATJUK EZ TÖBB MINT 40 köbméter levegő. A CSERÉPKÁLYHA ÉPÍTÉSÉT KÜLSŐ LEVEGŐ BEVEZETÉSSEL,  EGYSZERŰEN MEG LEHET OLDANI. KORSZERŰ SAMOTTELEM EGYSZERŰEN BEÉPÍTHETŐ  /BIO TÜZTÉR/    VAGY MEGÉPÍTHETŐ   /ÖKO TŰZTÉR/   SAMOTTBÓL.   NAGYON FONTOS A KÉMÉNY MEGFELELŐ TELJESÍTMÉNYE! HAGYOMÁNYOS EPÍTÉSŰ FALAZOTT KÉMÉNY /38*38-cm/ AMI 14 cm BELSŐ MÉRETET ENGED KÖVETKEZTETNI, ÉS LEGALÁBB 5 és 1/2 MÉTER MAGAS /bekötési ponttól minimum 4 m 20 cm /. A MAI KORSZERŰ KÉMÉNYEK MEGFELELNEK A KÖVETELMÉNYEKNEK. MEGFELELŐ MÉRETEZÉSSEL ELKERÜLHETJÜK A KELLEMETLENSÉGEKET. 

FALRA ÉPÍTETT KIVITELNÉL: A cserépkályha aktív fűtöfelülete 30,40, akár 50% -al is csökken(het). A cserépkályha összköltsége nem csökken arányosan ennyi %-kal! Vajon Megéri? 

Talán elgondolkoznak azon, hogy érdemes-e megspórolni azt az összeget (A spórolás, az alacsonyabb ár, pillanatnyilag okoz csak örömöt ,/de jól jártam! / Amint telik az idő, már csak a sok bosszúság marad, s már bánjuk, hogy a silány terméket választottuk) később belátjuk nem ezt szerettük volna kapni. Utólag több esetben megkerestek /megkeresnek/ ezekkel a problémákkal. Sajnos utólag sokkal drágább orvosolni a problémát! Ha egy mester magasabb árat mond egy adott projektre, az NEM! biztos, hogy be akar csapni. Meg kell kérdezni - mi, miért, és mennyibe kerül. A megfelelő minőségű, mennyiségű anyagok, a megfelelő technológia használata, alkalmazása ezek költségnövelő tényezők! Sok kérdésre csak az tud korrekt választ adni, aki nem csak mondja, hanem építi is.(Sok esetben a drágábbnak tűnő,sokkal olcsóbb!)    

Falra építés hátrányai,"előnyei".

A "szakember" tanácsára hallgatva, vagy csupán anyagiak miatt, rendkívül jó árajánlatot lehet adni, (legtöbbször kereskedő! nem kályha a építő! ) falra épített kivitel esetén. A falra építéskor a kályhának nincsen hátsó csempefala! Ilyenkor a tűztér jobb esetben egy hőszigetelő lappal, rosszabb esetben egy élére állított tömör kisméretű téglasorral van ráépítve a falra./bontás után a látvány, kritikán aluli/ Esetleg kiszellőztetve! "szakszerűen"? Sajnos a kereskedő, aki az árut mindenáron el akarja adni, nem épített még egy kályhát sem, vajon honnan tudná a technológiát? De vállalja a projektet, és amikor bekövetkezik a katasztrófa sajnos mossa kezeit, nem én építettem! (kiadta a munkát minimál költségvetéssel alvállalkozónak, akinek meg van kötve a keze hiszen van egy költségvetés...) Sajnos rendszeresen találkozunk ezekkel a problémákkal! Nem kell szakmailag felkészültnek lenni,hogy átlássuk az "ÍGY SZOKTUK" építési mód nem helyes,(csak józan paraszti ésszel, végig kell gondolni.) Meg kell kérdezni a megfelelő technológiát, szigetelés? kiszellőztetés? kérdezzenek bátran, lehetőleg építőt (építőket) ne olyan személyt, aki sohasem épített kályhát! Az elmélet nem gyakorlat, a papír sokat elbír!   

Nagy felelősség a falra építeni a cserépkályhát? IGEN!

Tűzvédelem: A kályha tűzterében, égési hőfok 800-850 fok van.Vajon a téglafal 6-cm elegendő szigetelés?! A fal szépen lassan átmelegszik az elfogadhatónál sokkal jobban! A tüzelőanyagunk egy részével a falat fűtjük, nem pedig a belső teret. A következménye, hogy hosszabb idejű tüzelés esetén, annyira felmelegszik a fal, hogy statikailag meggyengül a mögötte lévő fal szerkezet, (cement csak mérsékeltem hőálló!), rosszabb esetben akár megemelheti, tönkreteheti a FALAZATOT és a betonkoszorút is. A hőmérséklet növekedése a cement struktúrájának egyes fázisaiban különbözőképen hat. Ha a hőmérséklet . Ha a hőmérséklet 100 °C, akkor a szilárd betonban nincs lényeges változás, míg a fiatal betonban gyorsítja a hidratációt. Ha a hőmérséklet +100 és +500 °C között fokozatosan növekszik, akkor a beton fokozatosan veszíti el a víztartalmát. Először +100 és +160 °C között a kapillárisokban lévő, illetve a felületen abszorbeálódott víz párolog el, majd +160 °C fölött a gél szerkezetben kötött, végül +300 °C fölött a kristály- és a hidrát víz távozik, továbbá bomlanak a fémoxidok. A száradás következtébe a cementkő zsugorodik, repedezik és ezért a cementhabarcs szilárdsága egyre csökken. A normál cementhabarcs +500 °C fölötti hőmérsékleten tönkremegy, mert egyrészt a kalcium-hidroxid és az agyagásványok elveszítik teljes víztartalmukat, másrészt a homokos kavics kvarc-összetevője átkristályosodás közben szétporlik (utóbbi folyamat rendszerint robbanásszerűen megy végbe, amikor a cementhabarcs hőmérséklete +574 °C-ra nő). A hőmérséklet további növekedésekor a mésztartalom fokozatosan reakcióba lép a cementhabarcs savanyú alkotórészeivel s így keramikus kötés alakul ki. Ha a magas hőmérséklet tartós, akkor a cement szilárdsága - az adalékanyag fajtájától függően - csökken és a cementhabarcs színe az eredeti világosszürkéhez képest megváltozik (először rózsaszínűre, illetve vörösre, majd sötétszürkére, végül barnásra színeződik). forrás részben: Cement - Beton Zsebkönyv 2007,  Isokanit.

- Jogilag: A cserépkályha építésnek van egy építési szabályzata. Az egyik pontja: a cserépkályhát faltól 10 cm re kell felépíteni. A cserépkályha építési szabályzata tesz arról említést, hogy hogyan kell biztonságosan kivitelezni egy cserépkályhát (és abban nincs leírva, hogy a falra építve,hogy lesz biztonságos a cserépkályha).  Van lehetőség falra építeni szigetelve, vagy kiszellőztetve. Újkori divat!(Szigorú OSZTRÁK szabályok szerint) Kérje a megfelelően részletes tájékoztatást, garanciát a szakszerű építésről! 

A kiszellőztetés gyakori és tipikus hibája, többek között:

A beáramló ("hideg") levegő hiánya, illetve a kiáramló ("meleg") levegő szellőző nyílás (keresztmetszete,) elhelyezése. Felül a kályhatest fal melletti részén elhelyezett nyílás, már az első fűtési szezon végén láthatóvá válik a szennyeződés, ami a helytelenül elhelyezett szellőzőnyílás következménye. (Ráadásul csak átszalad a levegő. Nem ez a megfelelő kiszellőztetés.)És ez csak festéssel javítható. Gondolom többen, több helyen találkoztak már ezzel a problémával. Konstrukciós hiba, a tervező asztalon keletkezett, ezért utólag nem módosítható a legyártott kályhacsempe darabszámai miatt. A falra építhetőség alapfeltétele a függőleges fal! Legyünk őszinték, nagyon kevés Magyarországon épült házban találunk pontos függőleges falat! Ha mégis ráépítjük a falra a cserépkályhát, jobb esetben 0,5-cm - en belüli eltérést tapasztalunk. Gondolom láttak már több helyen, a falra épített cserépkályhát. Legtöbb esetben rés látható,(sok helyen centiméterekben mérhető,) a fal és a kályha között. Kérik, javítsam ki! Nos, hogy ? ha csak repedés van (milliméterek) az ideiglenesen javítható,de az első fűtés alkalmából újra láthatóvá válik. legtöbb esetben 1-2 cm, (akár még hullámos is,) sőt még nagyobb eltérés is előfordul sajnos, kérik a fugával történő javítást de ilyen vastagságban nem lehetséges (csak mocskolás) ezután jöhet a festő javítgatni! Aki falra épített kályhát birtokol, vagy éppen építtetni akar, legyen azzal tisztába, hogy ha a háza bármilyen oknál fogva/ akár egy rossz TV miatt/ ki ég, nagyon közel kerülhet a családja a pénzügyi csődhöz, egy élet munkája megsemmisülhet! Ha egy olyan szemfüles biztosítási szakértő megy ki a helyszínre, aki tisztában van az építési szabályokkal, /és kétséget kizáróan nem megállapítható a TV hibája,/ előfordulhat, hogy azt fogja mondani, hogy a szabálytalanul épített cserépkályha is okozhatta a lakástüzet,/ nem pedig a TV./ Így sajnos egy forintot sem fog fizetni a biztosító a bekövetkezett káreseményért. Ezek után hosszú pereskedés, és nagyon nehéz olyan igazságügyi szakértőt találni, aki ennek az állításnak az ellenkezőjét tudja majd bizonyítani. Bírósági perben a bíró csak azt fogja nézni, hogy mi van az építési szabályzatban, mit mondott a tűzoltóság , stb. Amikor kiégett a ház, a tüzet okozó berendezés is nagy valószínűséggel meg fog semmisülni. De a szabálytalanul épített cserépkályha ott fog díszelegni a kár bekövetkezte után is. Azaz kézzelfogható bizonyítékot fog képezni. Sokan nem tudják, hogy egyetlen egy magyar szakirodalom sem tesz, még csak említést  sem, a cserépkályhák falra építéséről. ( külföldi) OSZTRÁK szakirodalom írja, a technológia betartása kötelező, a magasabb költségek miatt Magyarországon kevésbé elterjedt, kevésbé népszerű, pedig nem gazdaságtalan. Az így épített kályha nem igényli az időszakonként (15-20-évenként) történő átrakást!

LÉGRÉSES KÁLYHAÉPÍTÉSI TECHNOLÓGIA!

Az légréses építési technológia nem új építési technológia, melynek létrejöttét és széles körű elterjedését a magas hőállóságú, erős és flexibilis kályhás ragasztóanyagok tették lehetővé.  A légréses technológia alkalmazásakor a kályha két fallal rendelkezik, melyek között egy légrés található. A belső fal vastag és többrétegű, így ez felel a hőtárolásért és a kályha tömörségéért is. A két fal közti légrés szélessége pedig igen tág határok közt változhat, így ez az építésmód - egyedülálló módon - szinte tetszőleges külső formát megenged. A belső fal kétrétegű, mindkét réteg samott téglából és lapokból áll. A külső réteget a gyorsabb építés érdekében általában cement kötésű, hőálló és különösen flexibilis ragasztóval ragasztjuk. A belső réteget keramikus kötésű habarccsal építjük, a két réteg közé is ez kerül. Ezt, a legnagyobb hőmozgásnak kitett réteget dilatációs hézagokkal is ellátjuk. Ennek a többrétegű szerkezetnek köszönhetően, a belső fal még a hőmozgások ellenére is mindig tömör marad. A külső falat ugyancsak samottból építhetjük, (BRULA korszerű hőtároló lapok)  , de ez a fal már vékony - mindössze 3 cm vastagságú - és egy rétegű. Nem feladata a tömörség biztosítása, csak annyira, hogy a két fal közötti meleg levegőt nagyrészt a külső falon belül tartsa. Mivel a külső fal vékony, rajta keresztül viszonylag gyors a hőleadás. Így a két fal közti légrésben a hőátadás nem csak sugárzó, hanem konvekciós is. Ez lehetővé teszi a légrés szélességének tág határok közti változtatását, és a külső fal tetszőleges formáját. Ez ennek a technológiának a legfőbb előnye A vékonyka külső fal épülhet a samotton kívül kályhacsempéből is, mely lehet egészen nagy méretű. A légrésen keresztüli kíméletes hőátadás miatt nem kell tartani feszültségből eredő repedéstől, töréstől. A vékony külső falat is a különlegesen erős, hőálló, szálerősítésnek köszönhetően flexibilis kályhás ragasztóval ragasztjuk. A fal vékonysága ellenére nagyon erős szerkezetet kapunk.  KÁLYHÁINK AZ ITTHON KEVÉSBÉ ISMERT, ÁM EGYRE NÉPSZERŰBB KÉTHÉJÚ, MÁS NÉVEN LÉGRÉSES TECHNOLÓGIÁVAL ÉPÜLNEK. LEHETŐSÉG SZERINT A HELYISÉG LÉGELLÁTÁSÁTÓL FÜGGETLEN KÜLSŐLEVEGŐ BEVEZETÉSSEL.       A tűztér és a füstjáratok alkotta nagy tömegű hőtároló mag készülhet hagyományos samott idomokból, Samott elemekből, vagy az BRULA cég modul rendszerelemeiből. Az utóbbi amellett, hogy tisztább, gyorsabb építést tesz lehetővé, nagy sűrűségének és tömegének köszönhetően hosszú hőleadást és magas hatásfokot eredményez a hagyományos kerámia kályhacsempék vagy hőtároló falépítő lapokból épülő burkolat és a belső részek közt zárt légrés van.   AZ EMIATT KIALAKULÓ FOLYAMATOS ÁRAMLÁS, CIRKULÁCIÓ BIZTOSÍTJA, HOGY A LÉGRÉSES KÁLYHÁK FELÜLETE KIEGYENLÍTETTEBB HŐMÉRSÉKLETŰ.NINCSENEK A HŐFOKKÜLÖNBSÉG MIATT FESZÜLTSÉGEK, A KÜLSŐ KÖPENYFAL A FELSZABADULÓ ENERGIÁT SOKKAL EGYENLETESEBBEN ADJA ÁT A KÖRNYEZETÉNEK. Mindezeknek köszönhetően jóval hosszabb élettartamúak, nem igényelnek időközönkénti újra rakást!  Ez az építési technológia megengedi a falra építést, megfelelő szigetelő lap használatával. A kályha köpeny külső hőmérséklete kb max. 80 Celsius! Ez nem okoz károsodást a falban. 


 A VIZESPATKÓ: van két tábor, az egyik szereti esküszik rá, tökéletesen működik! A másik utálja, mert büdös, nem ég rendesen a tűz, csöpög a kátrány ...! NEHÉZ ÁLLÁSTFOGLALNI EZ ÜGYBEN. KÉTSÉGTELEN, HOGY NAGY A KÉMÉNYIGÉNYE. DE HA MEGFELELŐ A KÉMÉNY TELJESÍTMÉNYE NINCS PROBLÉMA! HA  A GÉPÉSZ /FŰTÉSSZERELŐ/ MEGFELELŐEN MÉRETEZI, ÉS MEGFELELŐ ANYAGOKAT HASZNÁL, AKKOR MEGFELELŐEN MŰKÖDIK. IGAZ, A VISSZATÉRŐ "LEHŰLT" VÍZ HŰTI A TŰZTERET, EZÉRT MEGVAN A KÁTRÁNYOSODÁSI HAJLAM!

 

              Ezeket  az információkat  szükségesnek tartom megosztani ÖNÖKKEL.

    KÖSZÖNÖM, HOGY ELOLVASTA! HA KÉRDÉSE VAN SZÍVESEN SEGÍTEK!  

 ANNUS ZOLTÁN  kályhásmester. Zalaszentmihály, Kossuth L. 4. 8936. tel: +36 30 277 11 54.    e-mail: annuszoli@gmail.com            www.annuszoltankalyhas.hu             www.kalyhaszoli.hu          www.hibridkalyha.hu    

© Annus Zoltán 8936. Zalaszentmihály, Kossuth L. u. 2
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
elektromos cserépkályha, e-cserépkályha, carlo, carloTSE, carloDUOTERM, elektromos fűtés, villany cserépkályha, elektromos kandalló, elektromos cserépkályha vélemény, elektromos, cserépkályha építés, hordozható elektromos cserépkályha, villanybetét cserépkályhába, villannyal fűtött cserépkályha, elektromos fűtőbetét cserépkályhához, elektromos cserépkályha rezsi kalyhaszoli.hu Kratki kandalló, Spartherm kandalló,BRULA,hőtároló kandalló,füstjáratmodul,e-cserépkályha,elektromos cserépkályha, carlo duo-therm, carlo TSE, BRULApor,BRULA GSL,Hőtároló kandalló, kályhás Zala, Zala Kályhás,Zalai Kályhás, Zalaegerszeg kályhás, kályhás Zalaegerszeg, Kályhás Zala megye, cserépkályha,kályha,kandalló,kemence,kerti konyha,építő,építés.Zala, Zala megye,Vas megye,Somogy megye,Veszprém megye,Győr-Moson-Sopron-Megye,Zalaegerszeg,Nagykanizsa,Zalakaros,Zalaszentgrót, Szombathely,